Meld je aan voor de events van Digital Literacy Coalition en Samenwerking Noord

Als mooie afsluiting van een bewogen 2021 organiseert de Digital Literacy Coalition een bijeenkomst speciaal voor partners en geïnteresseerden in digitale geletterdheid in de regio. Tijdens deze bijeenkomst worden resultaten en lopende projecten binnen de proeftuinen werk, onderwijs, digitale inclusie en gezondheid gepresenteerd. Je bent van harte uitgenodigd om aan het online event deel te nemen dat plaatsvindt op donderdag 16 december van 13.30 uur tot 15.00 uur. Aanmelden kan via de website van Samenwerking Noord, via deze link. 

Allemaal Digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden

Aansluitend aan deze bijeenkomst vindt van 15.00 uur tot 17.00 het event Allemaal digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden van Samenwerking Noord plaats. Je bent van harte uitgenodigd om ook aan deze bijeenkomst deel te nemen. Digitale vaardigheden zijn cruciaal voor wie succesvol wil meedoen in de samenleving en in organisaties. In het Noorden realiseren we ons dat maar al te goed. Verschillende initiatieven zijn inmiddels gestart om burgers en professionals in staat te stellen om aan hun digitale geletterdheid te werken. Tijdens deze interessante bijeenkomst passeren ze de revue. Behalve inhoudelijke presentaties zijn enkele interactieve elementen in het programma opgenomen.

Praktische informatie

Pre-event Digital Literacy Coalition

Aanmelden? via deze link

Wanneer? donderdag 16 december van 13.30 – 15.00 uur

Waar? Online

Programma:

13.30 Welkom

13.40 Proeftuin Digitale Inclusie, door Alexander Smit (Onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Mariça van
de Weerd (Manager Programma en Innovatie bij Biblionet Groningen) over samenwerking tussen onderzoek en praktijk

Digitale geletterdheid is een voorwaarde voor digitale inclusie in de samenleving. Digitale geletterdheid omvat onder meer: vaardigheden, competenties, inzicht en vertrouwen in de bestaande digitale technologie. Een bibliotheek is tegenwoordig veel meer dan een plek met boeken. Biblionet Groningen heeft lokale bibliotheken en werkt daarbij vanuit een provincie-brede ondersteunende rol aan
de bibliotheken in de lokale gemeenschap. Men bereikt in het ommeland een brede doelgroep. In lopende projecten, gesprekken, en strategie wordt de missie van ‘iedereen one-level-up qua digitale geletterdheid’ zoveel mogelijk meegenomen. Alexander Smit neemt ons mee in het onderzoek dat hij doet naar digitale laaggeletterdheid en Mariça van de Weerd neemt ons mee in voorbeelden vanuit de praktijk.

13.55 Proeftuin Onderwijs, door Ricus Dullaert (RAP/RAL, RUG: Beleidsmedewerker Lerarenopleiding | Coördinator Expertisecentrum Vakdidactiek Noord | Projectleider Noordelijke Educatieve Alliantie) en Koen Buiter (Projectleider Digitale Geletterdheid OOG) over het Netwerk digitale deletterdheid voor onderwijsprofessionals

In samenwerking met Kennisnet, Openbaar Onderwijs Groningen, de Regionale Aanpak Personeelstekorten (RAP) en de DLC is in september het Netwerk Digitale Geletterdheid van start gegaan. Aan het netwerk doen verschillende onderwijsinstellingen uit de regio mee. In het netwerk gaan we met elkaar op zoek naar onze gemeenschappelijke visies en ervaringen in het kader van digitale vaardigheden voor de onderwijsprofessional. Hoe zit het met de digitale geletterdheid van de onderwijsprofessional? Wat zijn best practices binnen de verschillende scholen? Wat kunnen we van elkaar leren en hoe kunnen we waar mogelijk samenwerken? Ricus Dullaert en Koen Buiter vertellen over de stand van zaken en de visie achter het netwerk.

14.10 Korte Pauze

14.15 Proeftuin Werk, door Willemiek Everts (verenigingsmanager bij VNO NCW/MKB Noord) en Maaike van Kessel (Practor Digitaal Vakmanschap bij NoorderpoortNoorderpoort) over de proeftuin MKB

Hoe kan er gewerkt worden aan het verbeteren van digitale vaardigheden van medewerkers? Hoe zorgen we dat iedere ondernemer de kansen van digitalisering kan benutten? Welke type trajecten zijn er voor welke doelgroepen en in hoeverre zijn deze trajecten effectief? Dit soort vraagstukken spelen in de proeftuin werk. Er zijn onder de DLC-partners meerdere organisaties die projecten doen voor
werkzoekenden om ze kansrijker te maken voor toegang tot de arbeidsmarkt. Vandaag vertellen Maaike van Kessel en Willemiek Everts over de proeftuin MKB, waarin verschillende organisaties samenwerken aan het verbeteren van digitale geletterdheid. 

14.30 Proeftuin Gezondheid en digitale geletterdheid, door Esther Metting (Psycholoog en epidemiologist, assistant professor bij Data Science Center in Health (DASH) en de RUG)

Het hebben van digitale vaardigheden levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en gezondheid van onze burgers. Wij vinden het belangrijk om digitale toepassingen toegankelijk te maken voor mensen met minder digitale vaardigheden, en juist deze doelgroep vanaf het begin bij de ontwikkeling te betrekken. Daarnaast is het ook van belang dat zorgverleners digitale vaardigheden hebben om veilig en verantwoord met deze toepassingen om te gaan. Om diverse initiatieven op dit gebied bijeen te brengen, te pionieren en inzichten en ervaringen op te doen in concrete projecten, zetten we binnen de DLC een proeftuin gezondheid op.

14:45 Afsluiting en doorstroom naar Samenwerking Noord

Aansluitend aan deze bijeenkomst vindt van 15.00 uur tot 17.00 het event Allemaal digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden van Samenwerking Noord plaats.

Event Samenwerking Noord: Allemaal Digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden

Aanmelden? via deze link

Wanneer? 16 december 2021 van 15.00 – 17.00 uur

Waar? Online (zie link in ticket)

Meer informatie en programma? klik hier